ratujbartusia / PRZEPISY DIETETYCZNE





Pomóż przez reklamę tej strony: Bannery

Jesteś:Gościem Bartusia:-)
Witamy Cię serdecznie!

 

Bartuś musi być na diecie bez: kazeiny, glutenu i cukru.

Oto przepisy wypróbowane przez nas i godne polecenia:


Lody z mleka kokosowego

1 kubek cukru (ok. 220 ml)
2 duże jajka
4 kubki mleka kokosowego z puszki
cukier waniliowy.

Ubić jajka i cukier do białości, ok. 5 min. Ubijając dodać mleko. Lody mrozić w maszynce do lodów. ( Myślę, ze można w zamrażalniku. Należy wtedy zamieszać masęe lodowa po godzinie, żeby lody były bardziej puszyste. )


Lody sojowe
2 szklanki mleka sojowego
3 jajka (2 żółtka i 1 całe)
15 dkg cukru

Mleko podgrzać. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jakiem na białą pulchną masę. Pod koniec ucierania stopniowo dodawać gorące mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i lekko skrzepnięte lody mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika.

Biszkopty w gofrownicy
4 jajka
250g cukru
250g margaryny
ok.500g maki ziemniaczanej
2 plaskie łyżeczki proszku do piecz.

Ubić żółtka i cukier.Dodać margarynę i przesiana make z proszkiem. Dobrze wymieszać.Na końcu dodać ubite na sztywno białka.
Rozgrzać gofrownice i posmarować tłuszczem, tylko przed pierwszym gofrem.
Ja mam gofrownice w kształcie pięciu serduszek i nakładam po czubatej łyżeczce ciasta na każde serduszko.
Piec na jasno-żółty kolor. Ostudzić, przechowywać w szczelnym pudelku.


PYSZNE CIASTECZKA
kostka masła roślinnego
2 jajka
1 szklanka cukru ksylitol
1 paczka kleiku ryżowego
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Wszystko razem ugnieść i kłaść łyżką na blachę ciasteczka wielkości orzecha włoskiego.
Piec do lekkiego zarumienienia.
Palce lizać.


CIASTECZKA MAŚLANE

1 kg mąki MIX PKU
1 1/2 kostki masła
1 czubata szklanka cukru
3 jajka
3 żółtka
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki gęstej  śmietany
6 łyżeczek proszku do pieczenia Celiko

Masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, żółtka, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na stolnicy. Za pomoca foremek wykrawać różne wzory i rozkładac je na blaszce.
Piec około 20-25 minut w temp. 150-180 stopni.



CIASTECZKA RYŻOWE

paczka kleiku ryżowego
kostka margaryny
3 jajka
szklanka cukru
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub konfitura

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem lub folią do pieczenia. Palcem zrobić w kulce wgłębienie. Upiec ciasteczka, dodać dżemu.

PALUSZKI BEZGLUTENOWE

Składniki:
Jedno jajko, 4- 5  łyżek margaryny. Mąki: ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana , skrobia kukurydziana oraz  kleik ryżowy ( czysty)  Pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Całe jajko wbić do miski, wymieszać z margaryną,  kolejno wsypywać różne rodzaje mąki , proszek do pieczenia oraz kleik ryżowy aż ciasto będzie miało gęstą konsystencję.
Masa ma wyjść dość gęsta , taka, aby dało się uformować z niej walce ( czyli paluszki).Włożyć to do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut.

Mąki, jak myślę mogą być inne ( bezglutenowe) , grunt aby nie był to jeden rodzaj mąki, szczególnie kukurydziana nie lubi występować w cieście samotnie, gdyż ciasto się wtedy  kruszy. Innowacją jest kleik ryżowy ( spaja całość)
Dla amatorów paluszków- smacznego !


KOKOSKI
Składniki : 20 dag margaryny roślinnej
            3/4 szkl.cukru
             5 białek
             30 dag wiórek kokosowych
             0.5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
             1 szkl.mąki bezglutenowej
             cukier waniliowy.
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z 20 dag wiórek i proszkiem do pieczenia, dodać do utartej margaryny nadal ucierając mikserem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do margaryny. Gdy jest jednolita masa dodać pozostałe wiórka tak aby cała masa była gęsta - nie rozpływała się.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą małej łyżeczki układać kleksy w małych odstępach. Z podanych składników wychodzą mi dwie blachy kokosek.
Piekę na termoobiegu 170 C przez ok 20 minut aż się zarumienią, potem wyłaczam termoobieg i dopiekam ok 10-15 min. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam ciastka aby doschły. Trzeba pilnować aby za szybko się nie spiekły. Palce lizać - smacznego


CIASTKA CYNAMONOWE

1 1/2 szklanki mleka
15 dag margaryny
5 dag drożdży
1 jajko
1 białko
80 dag mąki MIX PKU
2 duże ziemniaki ugotowane
2 łyżeczki drobno posiekanego cynamonu
szczypta soli

Przygotować rozczyn z drożdży w małej ilości mleka i pozostawić do wyrośnięcia. W pozostałej ilości mleka (37 stopni) rozmiksować jajko, margarynę oraz pozostałe składniki (z wyjątkiem jednego białka i cukru do posypania). Na końcu dodać wyrośnięty rozczyn. Odstawić na około 10-15 minut (do wyrośnięcia). Z gotowego ciasta uformować wałeczki grubości małego palca, lekko je spłaszczyć i pokroić na skos. Posmarować tak uformowane ciastka białkiem i posypać cukrem. Następnie pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut). Następnie piec ciastka w temp. 250 stopni około 8-10 minut.


Muffinki gruszkowo- imbirowe:

- 150g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki kukurydzianej
- 50g białej mąki bg
- kopiasta łyżeczka guaru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g drobnego cukru
- 50g brązowego cukru trzcinowego i po ½ łyżeczki do posypania każdej muffinki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 125ml oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 1-2 gruszki ok 300g (obrane i pozbawione gniazda, pokrojone w 0,5 cm kostkę)

Rozgrzej piekarnik do 200stopni. Zmieszaj mąki, guar i proszek do pieczenia, obydwa cukry i mielony imbir.Teraz w innej misce połącz płynne produkty, czyli kwaśna śmietana, olej, miód oraz jajka, następnie zmieszaj z sypkimi składnikami.Na koniec dodaj pokrojoną gruszkę, wymieszaj i nałóży do foremek. Posyp muffinki cukrem trzcinowym i piecz 20 minut.

Babeczki al"a mufinki

Od dawna przyrządzałam w domku , ale także pokusiłam się o zrobienie ich w wersji  dla Bartusia.
Różnica polegała wyłącznie na zamianie mąki (robiłam na mixie z glutenexu)

-1/2 kostki margaryny bez mleka
-170 ml ksylitolu
-2 jaja
-2szkl mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-200-220ml mleka kokosowego
-100ml kakao
-1/2 tabliczki grubo posiekanej czekolady

Margarynę ucieramy z cukrem
Następnie dodajemy po kolei jaja->mąkę wymieszaną z proszkiem->kakao->mleko->czekoladę
Ciasto ma być gęste!

Przekładamy je do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika
Czas pieczenia 20-25min

Z tych proporcji wychodzi ok 30 małych babeczek

Zrobiłam wersję bez kakao a tylko z tartą na grubej tarce czekoladą.


Wafle kukurydziane z musem ze sliwek

-filizanka wody
-2 filizanki kaszy kukurydzianej
-1/2 filizanki skrobii kukurydzianej
-szczypta soli
-troche oleju kukurydzianego
-3-4 lyzek musu ze sliwek

Wodę zagotować, kasze wsypać, zagotować i ciągle mieszając uzyskujemy gesta
masę. Dodać skrobie, sol, olej, a na koniec mus ze śliwek. Piec w natłuszczonej
nagrzanej gofrownicy przy średniej temp. 6-7 minut.

Mufinki jaglane

250g maki jaglanej
250g platkow jaglanych
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 lyzki fruktozy lub 1 zgnieciony dojrzaly banan
1 lyzka plynnego masla
woda mineralna

Make, platki, sol, proszek do pieczenia i fruktoze mieszac, dodac maslo i tyle
wody mineralnej, az uzyskujemy ciasto o konsystencji ciasta biszkoptowego. Jesli
slodzimy bananem, to odpowiednio zredukowac ilosc fruktozy. Zostawic ciasto na
15 minut, dac do foremek na mufinki, piec w nagrzanym piekarniku przy 200 stopni
15-20 minut.

Takie same mufinki mozna robic z maki kukurydzianej. Wtedy uzywamy tylko 250g
maki kukurydzianej, i zredukujemy fruktoze i proszek do pieczenia do polowy.

W obu przypadkach mozna dodac kakao do ciasta: wystarczy jedna łyeczka kakao do mieszanki maki, wtedy trzeba dwa razy tyle fruktozy dawac.

Mufinki czekoladowe

100g masla sklarowanego
1 lyzka musu migdalowego lub z Cashew
100g fruktozy lub czegos innego do slodzenia
szczypta soli
50g maki kukurydzianej
50g maki jaglanej
50g maki gryczanej
1 lyzeczka kakao
1 lyzeczka proszku do pieczenia
woda mineralna gazowana

Wszystkie skladniki oprocz wody dobrze mieszac mikserem, potem dodac wode.
Ciasto ma byc plynne jak ciasto biszkoptowe. Dac ciast do foremek na mufinki, i
najlepiej od razu piec przy 200 stopni 30 minut.

Babka na oleju

4 jajka
2,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. ksylitolu
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
oddzielic białko i ubic z niego piane pozostale produkty polączyc ze sobą na koncu wmieszac delikatnie piane
wlożyc do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
piec 50-60 min
Do ciasta można dodac różne dodatki kakao , karob, owoce.  Wtedy do ciasta dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę proszku do pieczenia (w sumie 3) piec 180st. 60 min.


Przepis na babkę - super prosta!


składniki
5(lub 4) jajek, sok z cytryny (może być z dwóch), pół szklanki oliwy, niecałe pół szklanki mąki ziemniaczanej, troszkę więcej niż szklanka mąki (w przepisie jest pszenna, ja zastąpiłam miksem mąki ryżowej i kukurydzianej), zamiast cukru - ksylitol (dałam cztery płaskie łyżki, ale można trochę mniej, też będzie OK, mąka ryżowa jest słodka, w wersji z cukrem 5 łyżek), proszek do pieczenia (dałam dwie łyżeczki, ale trzeba sprawdzać na opakowaniu proszku ile się daje)

Białka ubić z 1 łyżką ksylitolu, do ubitych wlać sok z cytryny (cytryn), dalej ubijać, dodawać żółtka, resztę ksylitolu, oliwę, cały czas ubijać, stopniowo mąkę (proszek do pieczenia musi być wymieszany z mąką!!!), ubijać całość. Wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną (lub oliwą) i wysypaną bułką tartą (bezglutenową oczywiście), do pieca na 40 minut na 180 stopni (zależy od piekarnika, moja mama np., daje tą babkę na 25 minut na 170 st), blacha raczej nieduża.
Ja dałam pokrojone jabłka i orzechy, posypałam całość cynamonem. Można część ciasta wymieszać z kakao (tym gorzkim bez dodatków), odrobinę rumu    i łyżką nakładać ciemne placki na ciasto wyłożone na blachę, wyjdzie takie "łaciate". Można całe wymieszać z kakao, wyjdzie "czekoladowe"  
Kiedyś robiłam też polewę z kakao, mleka (sojowego) i ksylitolu, z masłem, trochę przypomina polewę czekoladową, dziecko może dać się nabrać  

TORCIK URODZINOWY

4 jajka
kleik ryżowy
cukier
coś do przełożenia, mała okrągła foremka do ciasta.
Z żółtek kręcimy kogel-mogel, z białek - pianę.
Mieszamy z masą, dodajemy z 4,5 łyżek kleiku lub bułkę tartą bezglutenową,
półtora łyżeczki proszku do pieczenia.
Po upieczeniu można przełożyć np. dżemem.
Smacznego!!


TORT BEZGLUTENOWY I BEZMLECZNY

SKŁADNIKI
6 jaj
3/4 szklaniki cukru
opakowanie mąki biszkoptowej CELIKO
1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 opakowania biteje śmietany sojowej
1 torebka galaretki ( w składzie nie znalazłam nic niepokojącego)
NASĄCZENIE
0.5 litra herbaty
0.5 cytryny
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dadawać po trochu cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką kukurydzianą, dodać powoli mąkę i delikatnie wymieszać.Dużą tortownić wysmarować masłem roślinnym i wysypać bułką tartą bezglutenową (dostępna w HIT), wlać ciasto. Tortownice wstawić do ciepłego piekarnika piec ok 40 min w tem. ok180-200 c. Podzielić biszkopt na trzy części. Przygotować galaretkę dodając mniej wody niż jest podane na opakowaniu. Gdy galarektka się ścina przygotować bitą śmietanę. Nasączyć krążek dolny ( najmniej dolny, następne więcej) przełożyć bitą śmietaną wymieszaną z galaretką, pozostawić trochę śmietany na wierzch torutu i boki. Zapewniam PYCHA, wszyscy goście prsili o dokładkę. SMACZNEGO


MURZYNEK

6 jajek
1 szklanka mąki MIX PKU
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 i ½ szklanki cukru
1 kostka masła
3 czubate łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia celiko
1 tabliczka gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe do posypania

Białka ubijać mikserem na gęstą pianę, do której dodawać po kolei cukier i żółtka. Całość dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia i kakao. Mieszankę mąki z kakao powoli wsypywać do zmiksowanych jaj z cukrem i mieszać dużą łyżką. Na wolnym ogniu rozpuścić tłuszcz i po ostudzeniu dodać do wymieszanej masy. Dobrze wymieszane ciasto wlać do foremki i włożyć do rozgrzanego do temp. 200 stopni pieca. Piec około 50 minut. Po ostygnięciu ciasto polać roztopioną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.


Ciasto kukurydziane

150g maki kukurydzianej
6 jajek
150g cukru
1/2 laski wanilii
100g masla
lyzeczka proszku do pieczenia
3-4 lyzki platkow migdalowych
sol
tluszcze i kasza kukurydziana

Masło roztopić i ostudzić. Formę do pieczenia natłuścić i posypać kasza.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczypta soli na
puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ i dodać do
utartych żółtek. Make kukurydziane przesiać z proszkiem do pieczenia wprost do
masy żółtkowej i wymieszać. Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać.
Na koniec ciasto delikatnie polączyc ze sztywna piana z białek. Ciasto przełożyć
do formy, powierzchnie wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym
patyczkiem, czy ciasto jest suche, czyli dobrze upieczone.


KROKIETY Z KASZY GRYCZANEJ

Szklanka kaszy
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
serek topiony (ziołowy)
bułka tarta (bezglutenowa)
sól
tłuszcz do smażenia

Przepłukaną kaszę zalać 3 szklankami wrzącej wody. Lekko posolić. Gotować na wolnym ogniu, aż kasza nabierze kleistej konsystencji . Do ostudzonej kaszy dodać 2 jajka i żółty ser. Masę wymieszać, uformować krokiety. Smarować rozmąconym jajkiem i obtaczać w bułce. Smażyć na złocisty kolor.


KOTLETY MIELONE

0,5 surowego miesa mielonego
3 łyżki wody
2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
sól do smaku
2-3 łyżki kleiku do obtaczania kotletów
Mięso,wodę,sól wymieszać. Dodać kleik.Formować kotleciki,przed smażeniem obtoczyć w kleiku.Można usmażyć lub upiec w piekarniku.

KOTLETY Z JARZYNAMI
D- 0,5 kg mięsa indyka ( z podwórka) zmielić
O- świeża bazylia listek
Z- 4 łyżki kaszy kukurydzianej, starte warzywa: marchewka, mały seler i pietruszka
M- drobno pokrojona cebul, pieprz
W- sól
Wszystko wymieszać i uformować kuleczki, gotować na osolonej wodzie aż powstaną pulpety, dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Można je też smażyć na patelni jak kotlety.
Sos pieczarkowy:
Z- pieczarki drobno pokrojone na patelni i oliwa z oliwek lub winogron
M- cebulka pokrojona, pieprz
W- sól
D- natka pietruszki
O- wrzątek
Z- zabielamy i mlekiem sojowym lub zagęszczamy kleikiem ryżowym

GOŁĄBKI INACZEJ... szybsze w wykonaniu a równie smaczne :)

-0,5kg mięsa mielonego
-1/2 główki włoskiej kapusty
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-1 torebka ryżu (1/2szkl)
-sól, pieprz

Wyrabiamy mięsko z jajkami i przyprawami - jak na kotlety.
Dodajemy surowy! ryż i na końcu drobno pokrojoną kapustę.
Formujemy kotlety i smażymy na patelni.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy rosołkiem lub np.sosikiem pomidorowym i ... do piekarnika na ok.godzinkę.

Ładnie wtapia się w kotlecik, no i ten smaczek!


ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
Z- ugotowana poszatkowana słodka kapusta
na patelni robię oddzielnie
Z- oliwa z oliwek
M- cebulka pokrojona, pieprz, kminek
W- sól
Wszystko duszę i potem dodaję do kapusty, mieszam.
Gotuję łazanki bezglutenowe i wszystko mieszam. Można też zrobić z mięskiem gotowanym.

MAKARONA DO ŁAZANEK

2 części mąk mix bezglutenowej
1 część mąki kukurydzianej
oliwa z oliwek duża łyżka lub dwie
sól, woda ( ilość taka by było ciasto jak plastelina
Zagniatamy i wycinamy kwadraty, gotujemy w wodzie z oliwką i solą

MAKARON GRYCZANY

O- mąka gryczana
Z- oliwa z oliwek
M- szczypta cynamonu( jak do owoców np. jabłek) lub szczypta pieprzu
W- sól, woda( tyle by ciasto było dość twarde)
Wszystko mieszamy i ugniatamy, rozwałkować i kroić jak na łazanki
Gotować w wodzie z oliwką

LECZO
Duży garnek
Z- 3-5 papryk kolorowych, duża cukinia kroimy wszystko w kostkę
M- 3 cebule, czosnek 4 ząbki, pieprz, tyminek,
W- sól
D- pomidory 1 kg lub sok pomidorowy
O- listki bazylii
Z- dwie łyżki oliwy z oliwek
Wszystko dusimy do miękkości. Jemy samo lub z makaronem w zależności jaki jest zalecany. Można dodać wcześniej duszone mięso.

ZUPA AMARANTUSOWO-POROWA
20 dag poppingu
1 litr wywaru z jarzyn
1 cebula
3 pory (tylko białe części)
2 łyżki oliwy
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
pęczek szczypiorku

Wykonanie:
Pokroić cebule i pory. Udusić na patelni z oliwą. Dodać do gorącego wywaru i razem gotować 20 minut. Dodać popping i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić ziołami, posypać posiekanym drobno szczypiorkiem.

Dodatki

MAJONEZ

żółtko
musztarda łyżeczka ale można zastąpić ją pieprzem, szczyptą curry
sól
łyżeczka cytryny
szczypta startego imbiru świeżego
ok. szklanki oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia lub oliwy z pestek winogron
Wszystko ucieramy lub delikatnie miksujemy

Domowy keczup
Z- marchewka, pietruszka, 1kg pomidorów
M- cebulka, seler mały, szczypta pieprzu, szczypta cynamonu
W- woda zimna, sól
D- 2 winne jabłka
O- świeżej bazylii listki 2
gotujemy wszystko do miękkości, odcedzamy i miksujemy
Z-dodajemy małą łyżeczkę oliwy z oliwek
M- doprawiamy pieprzem do smaku
W słoiczkach pasteryzować 20 minut

Małe co nieco

Ciasto marchewkowe
Z- 4 jajka , 1 szkl. cukru trzcinowego lub miodu -ubijamy na puszystą masę, dodajemy pełną szkl. oliwy z pestek winogron po woli i kolejno dodajemy składniki mieszając łyżką drewnianą
M- cynamon 2 łyżeczki i szczypta świeżego startego imbiru
W- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia( lub proszek bezglutenowy ale myślę że sama soda wystarczy) i łyżeczkę sody, szczypta soli
D- 2 szkl. mąki pszennej razowej drobno-mielonej( lub mąki bezglutenowej)
O- kropla wrzątku
Z- 2 szklanki drobno startej marchewki surowej, orzechy , rodzynki
Pieczemy ok 40 min, 180 stopni
Można przełożyć marmoladą ( porzeczkową lub wiśniową)

Masa kremowa
Z- 1 szklanka kaszy jaglanej
M- szczypta kardamonu
W-3 szklanki wody,
ugotować kaszę i zmiksować i dodać następne składniki
D- kilka kropel cytryny
O- kilka kropel wrzątku
Z-3 łyżki masła orzechowego (ja kupuję eko, lub można zmielić orzechy), 5 łyżek miodu lub cukru brązowego
jeszcze raz zmiksować
Doskonałe do wafli ryżowych jako krem do ciast.

Masło orzechowe
Odważyłam się je zrobić jak robiłam pesto. Jest pyszne.
Z- orzechy nie solne ziemne zmiksowane w młynku do kawy, łyżka miodu i oliwy z oliwek tak by wszystko połączyć
M- szczypta cynamonu
W- szczypta soli
Można też zrobić z migdałów ale muszą być bez skórki. Mój dwulatek lubi to masełko:)
Więcej przepisów w przepisach dla naszych maluchów oraz w leczeniu żywieniowym


 
   1) O Bartusiu
   2) Autyzm
   3) Diagnoza/Dokumenty
   4) Rehabilitacja
   Alergie
   Aukcje ALLEGRO
   Autyzm - Nowinki!!!
   Autyzm w sieci
   Badania
   Bartus w mediach
   Coś dla ducha
   DELFINOTERAPIA
   Dieta w autyźmie
   Do ściagnięcia
   Dodatki do żywności
   DYSBIOZA JELITOWA
   Galeria
   Jak możesz pomóc?
   Kontakt
   Pasożyty
   Podziekowania
   Postępy w rozwoju
   Probiotyki
   PRZEPISY DIETETYCZNE
   Quantec
   Soda oczyszczona
   Srebro na ratunek
   STOWARZ. KONICZYNKA
   Terapia hiperbaryczna
   Terapia Johansena
   Turnus Pierwsze Słowo
   Uwaga na SZCZEPIONKI!!!
   Wirus odry a autyzm
   Witamina A a Autyzm
   Witamina B6 i Mg
   Witamina C
   Zatrucie Rtęcią







Księga Gości Bartusia
 
Copyright ©2009 by Dorota Jakubiec
www.projektowaniestron.zafriko.pl