ratujbartusia / Probiotyki





Pomóż przez reklamę tej strony: Bannery

Jesteś:Gościem Bartusia:-)
Witamy Cię serdecznie!

 

Co to są Probiotyki?

„Pro bios” czyli „dla życia” – te dwa greckie słowa bardzo ogólnie określają grupę produktów nazywaną probiotykami. Probiotyki rzeczywiście są niezwykle korzystne „dla życia”, a konkretnie dla zachowania pełni zdrowia, dobrej kondycji i odporności organizmu.

 Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) terminem „probiotyki” określa się żywe mikroorganizmy, które – podawane w odpowiednich dawkach – mają korzystny wpływ na organizm gospodarza. Żywe mikroorganizmy, o których mowa to specjalnie przygotowywane i dodawane do produktów spożywczych lub preparatów farmaceutycznych szczepy bakterii. Probiotyczne bakterie spełniają w ludzkim organizmie nieocenioną funkcję – wpływają na wiele istotnych dla zdrowia procesów.

Przewód pokarmowy zamieszkuje bardzo duża liczba bakterii zarówno tych „dobrych” jak i chorobotwórczych. Te, które można określić mianem probiotycznych, należą przede wszystkim do grupy bakterii mlekowych. Poza tym, że w procesie fermentacji – w warunkach beztlenowych – rozkładają cukry (np. te obecne w mleku), mają one wiele korzystnych funkcji – regulują pracę jelit, podnoszą odporność, zapobiegają biegunkom i występowaniu alergii.

Szczepy bakterii probiotycznych: 

1. Bifidum (lactis)
B. bifidum jest wybitny mikroorganizmów probiotycznych, który zagnieżdża się głównie w błonie śluzowej podszewka z jelita grubego, dróg pochwy. B. bifidum zapobiega kolonizacji inwazji bakterii chorobotwórczych poprzez dołączenie do ściany jelita, wypierania i zażywanie środków odżywczych, z tych nieprzyjaznych bakterii i drożdży. B. bifidum produkuje kwasu mlekowego i octowego, które obniżają pH jelit i hamować niepożądane bakterie z uprawy. Badania nad Bifidobacteria wykazała, że organizmy te zwiększają przyswajanie składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, magnez i cynk.

2. Bifidobacterium Infantis
Bifidobacterium Infantis jest ważnym organizmu wykazano, stymulować produkcję immunomodulacyjne, takie jak cytokiny. bakteriobójcze działanie obserwuje się również od takich czynników chorobotwórczych Clostridia, Salmonella, Shigella .

3. Bifidobacterium longum
Bifidobacterium longum jest bardzo obfite organizm znajduje się w jelicie grubym. Odgrywa istotną rolę w zapobieganiu kolonizacji inwazji bakterii chorobotwórczych poprzez dołączenie do ściany jelita i wypierania nieprzyjaznych bakterii i drożdży. Wraz z innymi mikroorganizmami, produkuje kwasu mlekowego i octowego, które obniżają pH i jelit
hamować niepożądane bakterie. B. longum ma, w badaniach klinicznych, stwierdzono zmniejszenie częstości występowania chorób przewodu pokarmowego (biegunka, nudności, itp.) podczas stosowania antybiotyków.

4. Enterococcus faecium
E. faecium okazało się być istotne w składniki odżywcze chorób biegunkowych, zwłaszcza w przypadku drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak rotawirusa, atakują jelita. Ten szczególny organizm tylko przejściowo kolonizuje przewód pokarmowy. Ostatnie badania wskazują, że E. faecium zawierający jogurt był w stanie znacznie obniżyć poziom cholesterolu LDL. E. faecium jest bezpieczne, i zostały przebadane w znacznym stopniu przez Światową Organizację Zdrowia. Ten probiotycznych stał się tak popularny służby zdrowia na przestrzeni lat dzięki sprawdzonemu terapeutycznej wartości E. faecium. Gatunek ten wykazuje silne działanie na wiele organizmów chorobotwórczych. W kilku badaniach okazało odporne na wiele różnych antybiotyków, aw jednym z badań okazało się bardziej skuteczne niż L. acidophilus skrócenie czasu trwania biegunki odcinków. E. faecium jest osobą fizyczną zamieszkałą w ludzkim przewodzie pokarmowym.

5. Lactobacillus acidophilus
L. acidophilus jest jednym z najważniejszych mikroorganizmów znajduje się w jelicie cienkim. Wiadomym jest, aby implant się na ścianie jelita, w wyściółce ściany pochwy, szyjki macicy i cewki moczowej. Pełni wiele ważnych funkcji, w tym hamowanie organizmów chorobotwórczych i zapobiegania ich namnażaniu i kolonizacji.

Jest dobrze udokumentowane, że L. acidophilus produkuje naturalnych antybiotyków jak lactocidin, acidophilin, itp., co zwiększa wytrzymałość i odporność. L. acidophilus zna aktywności przeciwbakteryjnej wobec Staphylococcus aureus, Salmonella, E. coli i Candida albicans.

6. Lactobacillus brevis
Lactobacillus brevis jest wytwarzających kwas mlekowy organizmu ważne w syntezie witaminy D i K.

7. Lactobacillus bulgaricus
Lactobacillus bulgaricus jest uważana za przejściowe mikroorganizmów, które nie implant w przewodzie pokarmowym, ale wciąż stanowi istotną rolę zabezpieczającą. Ten organizm jest szeroko stosowane w komercyjnych fermentacji jogurtu. Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie zapewnia korzystne warunki dla rozwoju innych Lactobacillus i Bifidobacterium przebywających w jelicie. Badania wskazują, że niektóre szczepy L. bulgaricus stymulują produkcję czynnika martwicy guza i interferon, ustanawiając tym samym potencjalną rolę w modulacji układu odpornościowego.

8. Lactobacillus casei
Lactobacillus casei jest ściśle związane z L. rhamnosus szczepy L. acidophilus i niektóre z tych samych efektów modulacji immunologicznej innych bakterii kwasu mlekowego. L. casei kilka promujących zdrowie, przewidziane poprzez produkcję bakteriocyny, związków, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w jelicie cienkim. Ma kilka podgatunków, które mogą być zapisywane jako L. casei lub tylko jedną z następujących czynności:
podgatunku casei Lactobacillus casei
Lactobacillus casei, paracasei podgatunku
Lactobacillus casei, podgatunku rhamnosus *

9. Culturelle: Lactobacillus GG
Culturelle jest jedynym probiotyczne Lactobacillus GG zawierające dodatek. W 1985 roku dr. Sherwood Gorbach i Barry Golden wyizolowanych nowy szczep Lactobacillus, które wydaje się być idealny do stosowania u ludzi. Szczep o nazwie Lactobacillus GG (po nazwiska jego wynalazcy), jest odporny na działanie kwasu żołądkowego i żółci, co pozwoliło przetrwać jego przejście przez przewód pokarmowy i docierają do jelita grubego bez zmian. Gdy nie wykazuje wyjątkową zdolność do stosowania się do błony śluzowej jelita i rozmnażać się. Istnieją znaczące badania przeprowadzone na ten probiotycznych, które sprzedaje pod nazwą Culturelle, Lactobacillus GG

10. Lactobacillus plantarum
Lactobacillus plantarum wydziela naturalnie występujących antybiotyków lactolin, a jednocześnie wiadomo, że mają zdolność do syntezy aminokwasu L-lizyna, która ma korzystne anty-wirusowe działalności. L. plantarum produkuje enzymów glikolitycznych wykazać, glikozydów cyjanogennych degradacji i jest skuteczny w eliminacji azotanów podczas produkcji tlenku azotu. To probiotyk może zachować kluczowych składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy, wyeliminowania toksycznych składników z żywnością, i eliminowania czynników chorobotwórczych, takich jak S. aureus w wyniku fermentacji żywności. L. plantarum fermentacji owsa uwagę na zdrowych ochotników znacznie zmniejszyć liczbę potencjalnych patogenów w jelitach.

11. Lactobacillus rhamnosus (casei)
Lactobacillus rhamnosus jest przede wszystkim znaleźć w jelicie cienkim i pochwy pokarmowego i jest korzystne w hamowaniu tych bakterii uczestniczących w pochwy i zakażeń układu moczowego. L. rhamnosus jest bardzo płodny wzrostu, ma wysoką tolerancję (opór) na sole kwasów żółciowych, przylega do błony śluzowej jelit, chroni przewód pokarmowy przed inwazją szkodliwych mikroorganizmów. Dodatkowo, ten organizm korzystnie wpływa na nietolerancję laktozy. Ostatnich podwójnie ślepej próby, kontrolowane placebo badanie sugeruje, że bakterie probiotyczne mogą regulować dół reakcje nadwrażliwości i zapalenie jelit, u pacjentów z wypryskiem atopowym i alergie pokarmowe. L. rhamnosus stwierdzono znaczące korzyści w żywieniu i dobrego samopoczucia niemowląt i osób w podeszłym wieku. Według badań z tego szczepu, podawanie L. rhamnosus jest najbardziej przydatne w hamowaniu infekcji jelitowych już u niemowląt. Ten gatunek Lactobacillus nie tylko kolonizacji, zakwasić i ochrony jelita cienkiego, ale można go szybko rozprzestrzeni się w jelicie grubym, hamują wzrost paciorkowców i laseczek, tworzyć warunki beztlenowe, które sprzyjają implantacji bifidobakterii i wytwarzają biologicznie pożądane mlekowego kwasu.

12. Salivarius Lactobacillus
Salivarius Lactobacillus jest ważne w normalizacji flory jelitowej tych dotyczących przewlekłych chorób jelit i pokazuje potencjał jako skuteczny inhibitor H. pylori, organizmu związane z występowaniem choroby wrzodowej.

13. Streptococcus thermophilus
Streptococcus thermophilus, w połączeniu z L. bulgaricus, jest używane w handlu do produkcji jogurtu. Ten organizm znany jest skuteczny w rozkładaniu laktozy wytwarzania enzymu laktazy. Ci, którzy nie tolerują laktozy mogą być w znacznym stopniu przyczyniły się uzupełniając z tym szczepem. produkcji cytokin w tkance jest stymulowane przez hodowane komórki tej bakterii.

14. Inne szczepy
Lactobacillus fermentum
Caucasicus Lactobacillus
Lactobacillus helveticus
Lactobacillus lactis
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus reuteri

Bifidobacterium breve podgatunku breve
Bifidobacterium licheniformis
Bifidobacterium subtilus

Streptococcus cremoris
Streptococcus faecium
Streptococcus infantis


 Probiotyki godne polecenia:

Istnieje wiele wiele probiotyków na rynku. Oto kilka, które zostały wielokrotnie zalecane i dają dobre wyniki w wielu konkretnych ludzi i mają dobrą stałą jakość.

1. Culturelle (doskonałe dla bakterii Clostridium)
www.culturelle.com

2. Florajen
www.florajen.com 
Florajen (100% Lactobacillus acidophilus)
Florajen 3 (L. acidophilus, B. longum, bakteriami B.)

3. Natren
www.natren.com

4. Therabiotics przez Klaire Labs
www.klaire.com

5. Theralac
ww.theralac.com

6. Custom Probiotyki
www.customprobiotics.com

7. Perfect Colon (nazywał Perfect kału)
www.ojibwatea.com

9. Houston chewable Probiotic 
 www.rockwellnutrition.com
 
10. VSL # 3
Działa bardzo dobrze z ponad 450 miliardów komórek , 8 różnych szczepów.

11. Pro-bio  Enzymedica
www.enzymedica.com



żródło:/http://www.enzymestuff.com/probiotics.htm
 
   1) O Bartusiu
   2) Autyzm
   3) Diagnoza/Dokumenty
   4) Rehabilitacja
   Alergie
   Aukcje ALLEGRO
   Autyzm - Nowinki!!!
   Autyzm w sieci
   Badania
   Bartus w mediach
   Coś dla ducha
   DELFINOTERAPIA
   Dieta w autyźmie
   Do ściagnięcia
   Dodatki do żywności
   DYSBIOZA JELITOWA
   Galeria
   Jak możesz pomóc?
   Kontakt
   Pasożyty
   Podziekowania
   Postępy w rozwoju
   Probiotyki
   PRZEPISY DIETETYCZNE
   Quantec
   Soda oczyszczona
   Srebro na ratunek
   STOWARZ. KONICZYNKA
   Terapia hiperbaryczna
   Terapia Johansena
   Turnus Pierwsze Słowo
   Uwaga na SZCZEPIONKI!!!
   Wirus odry a autyzm
   Witamina A a Autyzm
   Witamina B6 i Mg
   Witamina C
   Zatrucie Rtęcią







Księga Gości Bartusia
 
Copyright ©2009 by Dorota Jakubiec
www.projektowaniestron.zafriko.pl