ratujbartusia / Dodatki do żywności





Pomóż przez reklamę tej strony: Bannery

Jesteś:Gościem Bartusia:-)
Witamy Cię serdecznie!

 
 

5j0j.jpgReakcje niepożądane na dodatki do żywności

(Raport Komitetu Naukowego ds Żywności Unii Europejskiej
- Scientific Committee for Food)

Reakcje niepożądane na dodatki do żywności należą do reakcji niepożądanych na produkty spożywcze, takich jak awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowa i alergia pokarmowa. 


Awersja pokarmowa
- reakcja o podłożu psychologicznym wywoływana rozpoznaniem wyglądu, zapachu lub smaku produktu spożywczego. Nie występuje, jeśli produkt jest w postaci zamaskowanej

Nietolerancja pokarmowa

- nieimmunologiczna reakcja wywołana przez produkt spożywczy, bez udziału czynnika psychologicznego. Wywołana niedoborem enzymu, efektem farmakologicznym lub etiologii nieznanej (idiopatyczna)

Alergia pokarmowa

- niepożądana reakcja mechanizmu odpornościowego wywołana przez produkt spożywczy

OBJAWY NIEPOŻĄDANYCH REAKCJI NA PRODUKTY SPOŻYWCZE


dolegliwości psychologiczne
depresja, otępienie, rozdrażnienie
objawy psychologiczne
depresja, nadpobudliwość
dolegliwości narządowe
nudności, ból i zawroty głowy
objawy narządowe
pokrzywka ostra, obrzęk Quinckego
pokrzywka przewlekła, wyprysk atopowy
(zaostrzenie atopowego zapalenia skóry), obrzęk krtani
dychawica (astma) oskrzelowa
ostre reakcje ze strony przewodu pokarmowego:
biegunka, wymioty, kolki
zapalenie spojówek, nieżyt nosa
pokarmowa reakcja anafilaktyczna (wstrząs)

 
 

Uczulenie pokarmowe może powodować wiele objawów, z których kilka jest bardzo rozpowszechnionych. 

Objawy mogą pojawić się natychmiast po spożyciu uczulającego produktu (ostra pokrzywka lub anafilaksja) lub z opóźnieniem w przypadku atopowego zapalenia skóry. 

Mogą wystąpić objawy pojedyncze, lecz często dotyczy to wielu organów: skóry, układu oddechowego, pokarmowego i oczu. U wielu osób z dychawicą oskrzelową wywołaną uczuleniem pokarmowym występuje atopowe zapalenie skóry.

Związek pomiędzy uczuleniem pokarmowym i występowaniem reakcji niepożądanych został ustalony dla wielu objawów. Tak jest w przypadku pokrzywki, wyprysku atopowego, zapalenia spojówek, obrzęku krtani, ostrych reakcji ze strony przewodu pokarmowego będących następstwem spożycia określonego produktu i dychawicy oskrzelowej. Anafilaksja jest również w zasadzie powodowana uczuleniem pokarmowym.




 

PRODUKTY SPOŻYWCZE NAJCZĘŚCIEJ
WYWOŁUJĄCE OBJAWY NIEPOŻĄDANYCH REAKCJI
  • mleko krowie, produkty mleczne, preparaty mleka
  • owoce (jabłka, kiwi, banany i in.)
  • warzywa (seler, marchew, ziemniaki i in.)
  • soja
  • jaja
  • skorupiaki (krewetki, kraby, homary i raki)
  • migdały
  • nasiona sezamu
  • orzechy ziemne
  • orzechy włoskie, laskowe i brazylijskie
  • ryby
  • pszenica i inne zboża

  • dodatki - siarczyny, benzoesany, parabeny, glutaminian sodu, barwniki, BHA, BHT



BADANIA DIAGNOSTYCZNE POTWIERDZAJĄCE ROZPOZNANIE
  • pozytywny wynik testu skórnego z ekstraktem
  • pozytywny wynik testu skórnego ze świeżą żywnością
  • wykrycie specyficznego IgE w surowicy
  • pojedyncza próba pokarmowa
  • podwójnie ślepa próba pokarmowa

  • dieta eliminacyjna
       


Jest wiele substancji dodawanych celowo do żywności. Zalicza się do nich substancje konserwujące, stabilizujące, środki zagęszczające, poprawiające teksturę, barwniki, aromaty, środki słodzące, przeciwutleniacze itp. U licznych pacjentów cierpiących z powodu reakcji na dodatki do żywności ujawnia się skaza atopowa i jej objawy kliniczne, jak atopowe zapalenie skóry, nieżyt nosa, astma oskrzelowa. Niektóre reakcje mogą kończyć się zgonem, jak w przypadku nietolerancji siarczynów u osób z astmą oskrzelową, ale reakcje na inne dodatki są rzadkie i nie tak niebezpieczne.

Siarczyny często wywołują ataki astmy oskrzelowej i rzadziej inne objawy.

Benzoesany wywołują pokrzywkę u dorosłych i dzieci i rzadko astmę oskrzelową.

Glutaminian sodu wyjątkowo wywołuje reakcje u osób z astmą oskrzelową.


WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG NUMERYCZNEGO SYSTEMU OZNACZEŃ UNII EUROPEJSKIEJ


Numer wg Systemu Oznaczeń Unii Europejskiej
Nazwa w języku polskim
Nazwa w języku angielskim
Funkcja technologiczna
1
2
3
4
E 100 Kurkumina Curcumin barwnik
E 101 (i) Ryboflawina (i) Riboflavin barwnik
(ii) Ryboflawiny-5"-fosforan (ii) Riboflavin-5"-phosphate barwnik
E 102 Tartrazyna Tartrazine barwnik
E 104 Żółcień chinolinowa Quinoline Yellow barwnik
E 110 Żółcień pomarańczowa S Sunset Yellow FCF Orange Yellow S barwnik
E 120 Koszenila, Cochineal, barwnik
Kwas karminowy Carminic acid, Carmines
E 122 Azorubina Azorubine, barwnik
  Carmoisine
E 123 Amarant Amaranth barwnik
E 124 Czerwień koszenilowa Ponceau 4R, barwnik
  Cochineal Red A
E 127 Erytrozyna Erythrosine barwnik
E 128 Czerwień 2G Red 2G barwnik
E 129 Czerwień Allura AC Allura Red AC barwnik
E 131 Błękit patentowy V Patent Blue V barwnik
E 132 Indygotyna Indigotine barwnik
Indigo Carmine
E 133 Błękit brylantowy FCF Brilliant Blue FCF barwnik
E 140 Chlorofile i chlorofiliny Chlorophylls and Chlorophyllins barwnik
(i) Chlorofile (i) Chlorophylls
(ii) Chlorofiliny (ii) Chlorophyllins
E 141 Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe Copper complexes of chlorophylls and chlorophyllins barwnik
(i) Chlorofili kompleksy miedziowe (i) Copper complexe of chlorophylls
(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe (ii) Copper complexe of chlorophyllins
E 142 Zieleń S Green S barwnik
E 150a Karmel Plain caramel barwnik
E 150b Karmel siarczynowy Caustic sulphite caramel barwnik
E 150c Karmel amoniakalny Ammonia caramel barwnik
E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy Sulphite ammonia caramel barwnik
E 151 Czerń brylantowa PN Brilliant Black PN, Black BN barwnik
E 153 Węgiel roślinny Vegetable carbon barwnik
E 154 Brąz FK Brown FK barwnik
E 155 Brąz HT Brown HT barwnik
E 160a Karoteny Carotenes barwnik
(i) Mieszanina karotenów (i) Mixed carotenes
(ii) Beta-karoten (ii) Beta-carotene
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna Annato, bixin, norbixin barwnik
E 160c Ekstrakt z papryki (kapsantyna, kapsorubina) Paprika extract, capsanthin, capsorubin barwnik
E 160d Ekstrakt z pomidorów (likopen) Lycopene barwnik
E 160e Beta-apo-8"-karotenal (C 30) Beta-apo-8"-carotenal (C 30) barwnik
E 160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8" -karotenowego (C30) Ethyl ester of beta-apo-8" -carotenic acid (C30) barwnik
E 161b Luteina Lutein barwnik
E 161g Kantaksantyna Canthaxanthin barwnik
E 162 Betanina, czerwień buraczana Beetroot Red, Betanin barwnik
E 163 Antocyjany Anthocyanins barwnik
E 170 Węglany wapnia  Calcium carbonates regulatory kwasowości, stabilizatory, substancje
(i) Węglan wapnia (i) Calcium carbonat przeciwzbrylające,
(ii) Wodorowęglan wapnia (ii) Calcium hydrogen carbonate nośniki; barwnik - E170(i)
E 171 Dwutlenek tytanu Titanum dioxide barwnik
E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza Iron oxides and hydroxides barwnik
E 173 Aluminium Aluminium barwnik
E 174 Srebro Silver barwnik
E 175 Złoto Gold barwnik
E 180 Czerwień litolowa BK Litholrubine BK barwnik
E 200 Kwas sorbowy Sorbic acid substancja konserwująca
E 202 Sorbinian potasu Potassium sorbate substancja konserwująca
E 203 Sorbinian wapnia Calcium sorbate substancja konserwująca
E 210 Kwas benzoesowy Benzoic acid substancja konserwująca
E 211 Benzoesan sodu Sodium benzoate substancja konserwująca
E 212 Benzoesan potasu Potassium benzoate substancja konserwująca
E 213 Benzoesan wapnia Calcium benzoate substancja konserwująca
E 214 Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego Ethyl p-hydroxybenzoate substancja konserwująca
E 215 Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa Sodium ethyl p-hydroxybenzoate substancja konserwująca
E 216 Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego Propyl p-hydroxybenzoate substancja konserwująca
E 217 Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa Sodium propyl p-hydroxybenzoate substancja konserwująca
E 218 Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego Methyl p-hydroxybenzoate substancja konserwująca
E 219 Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - sól sodowa Sodium methyl p-hydroxybenzoate substancja konserwująca
E 220 Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) Sulphur dioxide substancja konserwująca
E 221 Siarczyn sodu Sodium sulphite substancja konserwująca
E 222 Wodorosiarczyn sodu Sodium hydrogen sulphite substancja konserwująca
E 223 Pirosiarczyn sodu Sodium metabisulphite substancja konserwująca, substancja spulchniająca, przeciwutleniacz
E 224 Pirosiarczyn potasu Potassium metabisulphite substancja konserwująca
E 226 Siarczyn wapnia Calcium sulphite substancja konserwująca
E 227 Wodorosiarczyn wapnia Calcium hydrogen sulphite substancja konserwująca
E 228 Wodorosiarczyn potasu Potassium hydrogen sulphite substancja konserwująca
E 230 Bifenyl, difenyl Biphenyl, diphenyl substancja konserwująca
E 231 Ortofenylofenol Orthophenyl phenol substancja konserwująca
E 232 Sól sodowa ortofenylofenolu Sodium orthophenyl phenol substancja konserwująca
E 234 Nizyna Nisin substancja konserwująca
E 235 Natamycyna Natamycin, Pimaricin substancja konserwująca
E 242 Dimetylo-diwęglan Dimethyl dicarbonate substancja konserwująca
E 250 Azotyn sodu Sodium nitrite substancja konserwująca
E 251 Azotan sodu Sodium nitrate substancja konserwująca
E 252 Azotan potasu Potassium nitrate substancja konserwująca
E 260 Kwas octowy Acetic acid regulator kwasowości, stabilizator
E 261 Octan potasu Potassium acetate stabilizator, regulator kwasowości
E 262 Octany sodu Sodium acetates stabilizator,
(i) Octan sodu (i) Sodium acetate regulator 
(ii) Dioctan sodu (ii) Sodium hydrogen acetate (Sodium diacetate) kwasowości
E 263 Octan wapnia Calcium acetate stabilizator, nośnik, regulator kwasowości
E 270 Kwas mlekowy Lactic acid regulator kwasowości, przeciwutleniacz, kwas
E 280 Kwas propionowy Propionic acid substancja konserwująca
E 281 Propionian sodu Sodium propionate substancja konserwująca
E 282 Propionian wapnia Calcium propionate substancja konserwująca
E 290 Dwutlenek węgla Carbon dioxide gaz do pakowania
E 296 Kwas jabłkowy (DL-) Malic acid (DL-) regulator kwasowości
E 297 Kwas fumarowy Fumaric acid regulator kwasowości
E 300 Kwas askorbinowy Ascorbic acid przeciwutleniacz, substancja klarująca, regulator kwasowości, stabilizator
E 301 Askorbinian sodu Sodium ascorbate przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory
E 302 Askorbinian wapnia Calcium ascorbate przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizatory
E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego Fatty acid esters of ascorbic acid przeciwutleniacze, stabilizatory
(i) Palmitynian askorbylu (i) Ascorbyl palmitate
(ii) Stearynian askorbylu (ii) Ascorbyl stearate
E 306 Mieszanina tokoferoli Tocopherol-rich extract przeciwutleniacz
E 307 Alfa-tokoferol Alpha-tocopherol przeciwutleniacz
E 308 Gamma-tokoferol Gamma-tocopherol przeciwutleniacz
E 309 Delta-tokoferol Delta-tocopherol przeciwutleniacz
E 310 Galusan propylu Propyl gallate (PG) przeciwutleniacz
E 311 Galusan oktylu Octyl gallate (OG) przeciwutleniacz
E 312 Galusan dodecylu Dodecyl gallate (DDG) przeciwutleniacz
E 315 Kwas izoaskorbinowy Erythorbic acid przeciwutleniacz
E 316 Izoaskorbinian sodu Sodium erythorbate przeciwutleniacz
E 320 Butylohydroksyanizol (BHA) Butylated hydroxyanisole (BHA) przeciwutleniacz
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT) Butylated hydroxytoluene (BHT) przeciwutleniacz
E 322 Lecytyna Lecithins emulgator, nośnik
E 325 Mleczan sodu Sodium lactate stabilizator, regulator kwasowości
E 326 Mleczan potasu Potassium lactate stabilizator, regulator kwasowości
E 327 Mleczan wapnia Calcium lactate stabilizator, regulator kwasowości
E 330 Kwas cytrynowy Citric acid kwas, przeciwutleniacz, regulator kwasowości, stabilizator
E 331 Cytryniany sodu Sodium citrates regulatory 
(i) Cytrynian monosodowy

(ii) Cytrynian disodowy

(i) Monosodium citrate

(ii) Disodium citrate

kwasowości, stabilizatory, 
(iii) Cytrynian trisodowy (iii) Trisodium citrate nośniki, przeciwutleniacze
E 332 Cytryniany potasu Potassium citrates regulatory 
(i) Cytrynian monopotasowy (i) Monopotassium citrate kwasowości, 
(ii) Cytrynian tripotasowy (ii) Tripotassium citrate stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze
E 333 Cytryniany wapnia Calcium citrates regulatory 
(i) Cytrynian monowapniowy (i) Monocalcium citrate kwasowości, 
(ii) Cytrynian diwapniowy (ii) Dicalcium citrate stabilizatory
(iii) Cytrynian triwapniowy (iii) Tricalcium citrate  
E 334 Kwas winowy [L(+)-] Tartaric acid[L(+)-] regulator kwasowości
E 335 Winiany sodu Sodium tartrates regulatory 
(i) Winian monosodowy (i) Monosodium tartrate kwasowości, substancje 
(ii) Winian disodowy (ii) Disodium tartrate spulchniające
E 336 Winiany potasu Potassium tartrates regulatory 
(i) Winian monopotasowy (i) Monopotassium tartrate kwasowości, substancje
(ii) Winian dipotasowy (ii) Dipotassium tartrate spulchniające
E 337 Winian sodowo-potasowy Sodium potassium tartrate regulator kwasowości, substancja spulchniająca
E 338 Kwas fosforowy Phosphoric acid regulator kwasowości, substancja klarująca
E 339 Fosforany sodu Sodium phosphates regulatory 
(i) Fosforan monosodowy (i) Monosodium phosphate kwasowości, 
(ii) Fosforan disodowy (ii) Disodium phosphate stabilizatory,
(iii) Fosforan trisodowy (iii) Trisodium phosphate substancje spulchniające
E 340 Fosforany potasu Potassium phosphates stabilizatory,
(i) Fosforan monopotasowy (i) Monopotassium phosphate substancje spulchniające
(ii) Fosforan dipotasowy (ii) Dipotassium phosphate
(iii) Fosforan tripotasowy (iii) Tripotassium phosphate
E 341 Fosforany wapnia  Calcium phosphates stabilizatory,
(i) Fosforan monowapniowy (i) Monocalcium phosphate substancje 
(ii) Fosforan diwapniowy (ii) Dicalcium phosphate spulchniające,
(iii) Fosforan triwapniowy (iii) Tricalcium phosphate substancje wiążące, nośniki, substancje przeciwzbrylające
E 342 Fosforany amonu Ammonium phosphates regulatory 
(i) ortofosforan monoamonowy (i) monoammonium orthophosphate kwasowości
(ii) ortofosforan diamonowy (ii) diammonium orthophosphate
E 350 Jabłczany sodu Sodium malates regulatory 
(i) Jabłczan sodu (i) Sodium malate kwasowości
(ii) Wodorojabłczan sodu (ii) Sodium hydrogen malate
E 353 Kwas metawinowy Metatartaric acid stabilizator
E 354 Winian wapnia Calcium tartrate regulator kwasowości
E 355 Kwas adypinowy Adipic acid regulator kwasowości, substancja spulchniająca
E 356 Adypinian sodu Sodium adipate regulator kwasowości
E 357 Adypinian potasu Potassium adipate regulator kwasowości
E 363 Kwas bursztynowy Succinic acid regulator kwasowości
E 385 Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetra-octowego (CaNa2EDTA) Calcium disodium ethylene diamine tetra-acetate (Calcium disodium EDTA) przeciwutleniacz
E 400 Kwas alginowy Alginic acid zagęstnik, substancja żelująca, nośnik
E 401 Alginian sodu Sodium alginate zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator
E 402 Alginian potasu Potassium alginate zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 403 Alginian amonu Ammonium alginate zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 404 Alginian wapnia Calcium alginate zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 405 Alginian propylenowo-glikolowy Propane-1, 2-diol alginate zagęstnik, substancja żelująca, emulgator, nośnik, stabilizator
E 406 Agar Agar zagęstnik, substancja żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator
E 407 Karagen Carrageenan zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja klarująca i środek filtracyjny, nośnik
E 410 Mączka chleba świętojańskiego Locust bean gum  zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik
E 412 Guma guar Guar gum zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik
E 413 Tragakanta Tragacanth zagęstnik, substancja żelująca, nośnik
E 414 Guma arabska Acacia gum (gum Arabic) zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, emulgator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię
E 415 Guma ksantanowa Xanthan gum zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię, nośnik
E 416 Guma karaya Karaya gum stabilizator
E 417 Guma Tara Tara gum stabilizator
E 418 Guma gellan Gellan gum zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator
E 420 Sorbitol Sorbitol substancje słodzące, 
(i) sorbitol (i) sorbitol substancje utrzymujące
(ii) syrop sorbitolowy (ii) Sorbitol syrup wilgotność, substancje do stosowania na powierzchnię, nośniki, substancje wypełniające
E 421 Mannitol Mannitol substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 422 Glicerol (gliceryna) Glycerol stabilizator, substancja utrzymująca wilgotność, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię
E 425 Konjac Konjac zagęstnik, 
(i) Konjac guma (i) Konjac gum substancja 
(ii) Konjac glukomannan (ii) Konjac glukomannane żelująca, nośnik
E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu Polyoxyethylene sorbitan monolaurate (polysorbate 20) emulgator, nośnik
E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu Polyoxyethylene sorbitan monooleate (polysorbate 80) emulgator, nośnik
E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu Polyoxyethylene sorbitan monopalmitate (polysorbate 40) emulgator, nośnik
E 435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu Polyoxyethylene sorbitan monostearate (polysorbate 60) emulgator, nośnik
E 436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu Polyoxyethylene sorbitan tristearate (polysorbate 65) emulgator, nośnik
E 440 Pektyny Pectins zagęstniki, 
(i) pektyna (i) pectin substancja 
(ii) pektyna amidowana (ii) amidated pectin żelująca, nośnik, substancje do stosowania na powierzchnię, stabilizatory
E 442 Fosfatydy amonu Ammonium phosphatides emulator, nośnik
E 444 Octan izomaślanu sacharozy Sucrose acetate isobutyrate stabilizator
E 445 Ester glicerolu i żywicy roślinnej Glycerol ester of wood resin emulgator, stabilizator
E 450 Difosforany Diphosphates regulatory kwasowości,
(i) Difosforan disodowy (i) Disodium diphosphate stabilizatory, 
(ii) Difosforan trisodowy (ii) Trisodium diphosphate substancje klarujące, 
(iii) Difosforan tetrasodowy (iii) Tetrasodium diphosphate substancje spulchniające
(iv) Difosforan dipotasowy (iv) Dipotassium diphosphate
(v) Difosforan tetrapotasowy (v) Tetrapotassium diphosphate
(vi) Difosforan diwapniowy (vi) Dicalcium diphosphate
(vii) Diwodoro-difosforan wapnia (vii) Calcium dihydrogen diphosphate
E 451 Trifosforany Triphosphates stabilizatory
(i) Trifosforan pentasodowy (i) Pentasodium triphosphate
(ii) Trifosforan pentapotasowy (ii) Pentapotassium triphosphate
E 452 Polifosforany Polyphosphates stabilizatory
(i) Polifosforan sodu (i) Sodium polyphosphate
(ii) Polifosforan potasu (ii) Potassium polyphosphate
(iii) Polifosforan sodowo-wapniowy (iii) Sodium calcium polyphosphate
(iv) Polifosforan wapnia (iv) Calcium polyphosphate
E 460 Celuloza Cellulose substancja wypełniająca,
(i) Celuloza mikrokrystaliczna (i) Microcrystalline cellulose zagęstnik, substancja żelująca, nośnik,
(ii) Celuloza sproszkowana (ii) Powdered cellulose stabilizator
E 461 Metyloceluloza Methyl cellulose nośnik, stabilizator
E 463 Hydroksypropyloceluloza Hydroksypropyl cellulose substancja wypełniająca, zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza Hydroxypropyl methyl cellulose zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię, stabilizator
E 465 Etylometyloceluloza Ethyl methyl cellulose nośnik, stabilizator
E 466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator, substancja wypełniająca
E 468 Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana Cross linked sodium carboxy methyl cellulose nośnik
E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza Enzymatically hydrolysed carboxy methyl cellulose nośnik
E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych Sodium, potassium and calcium salts of fatty acids stabilizator, emulgator, nośnik
E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu Magnesium salts of fatty acids (Magnesium stearate) substancja przeciwzbrylająca, nośnik
E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych Mono- and diglycerides of fatty acids emulgator, nośnik
E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym Acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids emulgator, nośnik
E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym Lactic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids emulgator
E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym Citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids emulgator, nośnik
E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym Tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids emulgator
E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym Mono- and diacettyl tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids emulgator, nośnik
E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego Mixed acetic and tartaric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids emulgator
E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych Sucrose esters of fatty acids emulgator, nośnik
E 474 Sacharoglicerydy Sucroglycerides emulgator
E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu Polyglycerol esters of fatty acids emulgator, nośnik
E 476 Polirycynoleinian poliglicerolu Polyglycerol polyricinoleate emulgator
E 477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego Propane-1, 2-diol esters of fatty acids emulgator
E 479b Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych Thermally oxydized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids emulgator
E 481 Stearyoilomleczan sodu Sodium stearoyl-2-lactylate emulgator
E 482 Stearyoilomleczan wapnia Calcium stearoyl-2-lactylate emulgator
E 491 Monostearynian sorbitolu Sorbitan monostearate emulgator, nośnik
E 492 Tristearynian sorbitolu Sorbitan tristearate emulgator, nośnik
E 493 Monolaurynian sorbitolu Sorbitan monolaurate nośnik
E 494 Monooleinian sorbitolu Sorbitan monooleate nośnik
E 495 Monopalmitynian sorbitolu Sorbitan monopalmitate nośnik
E 500 Węglany sodu Sodium carbonates regulatory kwasowości, 
(i) Węglan sodu (i) Sodium carbonate substancje 
(ii) Wodorowęglan sodu (ii) Sodium hydrogen carbonate spulchniające, stabilizatory, nośniki, substancje wzmacniające smak i zapach, substancje wypełniające
E 501 Węglany potasu Potassium carbonates regulatory 
(i) Węglan potasu (i) Potassium carbonate kwasowości, 
(ii) Wodorowęglan potasu (ii) Potassium hydrogen carbonate substancje spulchniające, nośniki
E 503 Węglany amonu Ammonium carbonates regulatory kwasowości,
(i) Węglan amonu (i) Ammonium carbonate substancje 
(ii) Wodorowęglan amonu (ii) Ammonium hydrogen carbonate spulchniające
E 504 Węglany magnezu Magnesium carbonates regulatory kwasowości,
(i) Węglan magnezu (i) Magnesium carbonate nośniki, substancje
(ii) Wodorowęglan magnezu (ii) Magnesium hydrogen carbonate spulchniające, substancje przeciwzbrylające
E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) Hydrochloric acid regulator kwasowości
E 508 Chlorek potasu Potassium chloride regulator kwasowości, nośnik
E 509 Chlorek wapnia Calcium chloride regulator kwasowości, stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca
E 511 Chlorek magnezu Magnesium chloride nośnik
E 513 Kwas siarkowy Sulphuric acid regulator kwasowości
E 514 Siarczany sodu Sodium sulphates nośniki
(i) siarczan sodu (i) sodium sulphate
(ii) wodorosiarczan sodu (ii) sodium hydrogensulphate
E 515 Siarczany potasu Potassium sulphates nośniki
(i) siarczan potasu (i) potassium sulphate
(ii) wodorosiarczan potasu (ii) potassium hydrogensulphate
E 516 Siarczan wapnia Calcium sulphite regulator kwasowości, stabilizator, nośnik
E 517 Siarczan amonu Ammonium sulphite regulator kwasowości, nośnik
E 524 Wodorotlenek sodu Sodium hydroxide regulator kwasowości, substancja klarująca, nośnik
E 525 Wodorotlenek potasu Potassium hydroxide regulator kwasowości, nośnik
E 526 Wodorotlenek wapnia Calcium hydroxide regulator kwasowości,
stabilizator
E 527 Wodorotlenek amonu Ammonium hydroxide regulator kwasowości
E 528 Wodorotlenek magnezu Magnesium hydroxide regulator kwasowości
E 529 Tlenek wapnia Calcium oxide regulator kwasowości
E 530 Tlenek magnezu Magnesium oxide regulator kwasowości
E 535 Żelazocyjanek sodu Sodium ferrocyanide substancja przeciwzbrylająca
E 536 Żelazocyjanek potasu Potassium ferrocyanide substancja klarująca, substancja przeciwzbrylająca
E 538 Żelazocyjanek wapnia Calcium ferrocyanide substancja przeciwzbrylająca
E 551 Amorficzny dwutlenek krzemu (kwas krzemowy) Silicon dioxide amorphous (silicon acid) substancja przeciwzbrylająca, nośnik, substancja klarująca
E 552 Krzemian wapnia Calcium silicate substancja przeciwzbrylająca, nośnik
E 553a (i) Krzemian magnezu (i) Magnesium silicate substancje 
(ii) Trikrzemian magnezu (ii) Magnesium trisilicate przeciwzbrylające
E 553b Talk Talc substancja do stosowania na powierzchnię, substancja wypełniająca, stabilizator, nośnik
E 554 Krzemian glinowo-sodowy Sodium aluminium silicate substancja przeciwzbrylająca
E 555 Krzemian glinowo-potasowy Potassium aluminium silicate substancja przeciwzbrylająca
E 556 Krzemian glinowo-wapniowy Calcium aluminium silicate substancja przeciwzbrylająca
E 558 Bentonit Bentonite substancja klarująca, nośnik
E 559 Krzemian glinu Aluminium silicate (Kaolin) nośnik, substancja przeciwzbrylająca
E 570 Kwasy tłuszczowe Fatty acids substancja przeciwpianotwórcza, nośnik
E 575 Lakton kwasu glukonowego Glucono delta-lactone regulator kwasowości, substancja spulchniająca
E 577 Glukonian potasu Potassium gluconate nośnik
E 578 Glukonian wapnia Calcium gluconate stabilizator, substancja wiążąca
E 579 Glukonian żelazawy Ferrous gluconate stabilizator
E 585 Mleczan żelazawy Ferrous lactate stabilizator
E 620 Kwas glutaminowy Glutamic acid substancja wzmacniająca smak i zapach
E 621 Glutaminian sodu Monosodium glutamate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 622 Glutaminian potasu Monopotassium glutamate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 623 Diglutaminian wapnia Calcium diglutamate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 624 Glutaminian monoamonowy Monoammonium glutamate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 625 Diglutaminian magnezu Magnesium diglutamate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 626 Kwas guanylowy Guanylic acid substancja wzmacniająca smak i zapach
E 627 Guanylan disodowy Disodium guanylate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 628 Guanylan dipotasowy Dipotassium guanylate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 629 Guanylan wapnia Calcium guanylate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 630 Kwas inozynowy Inosinic acid substancja wzmacniająca smak i zapach
E 631 Inozynian disodowy Disodium inosinate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 632 Inozynian dipotasowy Dipotassium inosinate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 633 Inozynian wapnia Calcium inosinate substancja wzmacniająca smak i zapach
E 634 Rybonukleotydy wapnia Calcium 5"-ribonucleotides substancja wzmacniająca smak i zapach
E 635 Rybonukleotydy disodowe (guanylan disodowy + inozynian disodowy) Disodium 5"-ribonucleotides substancja wzmacniająca smak i zapach
E 640 Glicyna i jej sól sodowa Glycine and its sodium salt nośnik
E 900a Dimetylopolisiloksan Dimethyl polysiloxane, Polydimethylsiloxane substancja przeciwpianotwórcza, nośnik
E 901 Wosk pszczeli biały i żółty Beeswax, white and yellow stabilizator, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię
E 902 Wosk candelilla Candelilla wax stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię
E 903 Wosk carnauba Carnauba wax stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię
E 904 Szelak Shellac substancja do stosowania na powierzchnię
E 905 Wosk mikrokrystaliczny Microcrystalline wax substancja do stosowania na powierzchnię
E 938 Argon Argon gaz do pakowania
E 939 Hel Helium gaz do pakowania
E 941 Azot Nitrogen gaz do pakowania
E 942 Podtlenek azotu Nitrous oxide. Dinitrogen monooxide gaz nośny
E 948 Tlen Oxygen gaz do pakowania
E 950 Acesulfam-K Acesulfame K substancja słodząca
E 951 Aspartam Aspartame substancja słodząca
E 952 Kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa Cyclamic acid and its Na and Ca salts substancja słodząca
E 953 Izomalt Isomalt substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa Sacharin and its Na, K and Ca salts substancja słodząca
E 957 Taumatyna Thaumatin substancja słodząca
E 959 Neohesperydyna DC Neohesperidine DC substancja słodząca
E 965 Maltitol Maltitol substancja słodząca, 
(i) Maltitol (i) Maltitol nośnik, substancja 
(ii) Syrop maltitolowy (ii) Maltitol syrup wypełniająca
E 966 Laktitol Lactitol substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 967 Ksylitol Xylitol substancja słodząca, nośnik, substancja wypełniająca
E 999 Ekstrakty Quillaia Quillaia Extracts substancja pianotwórcza
E 1105 Lizozym Lysozyme substancja konserwująca
E 1200 Spolimeryzowana glukoza (polidekstroza) Polydextrose substancja wypełniająca, nośnik, substancja utrzymująca wilgotność
E 1201 Poliwinylopirolidon Polyvinylpyrrolidone (PVP) substancja klarująca, nośnik, substancja wypełniająca
E 1202 Poliwinylopolipirolidon Polyvinylpolypyrrolidone (PVPP) nośnik, substancja wypełniająca
E 1404 Skrobia utleniona Oxidized starch skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1410 Fosforan monoskrobiowy Monostarch phosphate skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1412 Fosforan diskrobiowy Distarch phosphate skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1413 Fosforowany fosforan diskrobiowy Phosphated Distarch phosphate skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy Acetylated distarch phosphate skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1420 Skrobia acetylowana Acetylated starch skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy Acetylated distarch adipate skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1440 Hydroksypropyloskrobia Hydroxy propyl starch skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy Hydroxy propyl distarch phosphate skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego Starch sodium octenylsuccinate skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1451 Acetylowana skrobia utleniona Acetylated oxidised starch skrobia modyfikowana (zagęstnik, stabilizator), nośnik
E 1504 Octan etylu Ethyl acetate rozpuszczalnik ekstrakcyjny, nośnik 
E 1505 Cytrynian trietylowy Triethyl citrate substancja pianotwórcza, nośnik
E 1517 Diacetyna Glycerol diacetate nośnik
E 1518 Trioctan glicerolu (triacetyna) Glyceryl triacetate (triacetin) nośnik, stabilizator
E 1520 Glikol 1,2-propylenowy Propan-1,2-diol (propylene glycol) nośnik
- Glikol polietylenowy 6000 Polyethyleneglycol 6000 nośnik
- Chlorowodorek chininy Quinine hydrochloride substancja wzmacniająca smak (zgorzkniająca)

Substancje pomagające w przetwarzaniu środków spożywczych i używek2)
 
Nazwa w języku polskim Nazwa w języku angielskim Funkcja techologiczna
Aceton Acetone rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Alkohol benzylowy Benzyl alcohol nośnik
Benzyna ekstrakcyjna Extraction naphtha rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Butan Butane gaz nośny
Butan-1-ol Butan-1-ol rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Butan-2-ol Butan-2-ol rozpuszczalnik ekstrakcyjny
1,1,1,2-tetrafluoroetan 1,1,1,2-tetrafluoroethane rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Cykloheksan Cyclohexane rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Dichlorometan (chlorek metylenu) Dichloromethane rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Dwutlenek węgla spożywczy Carbon dioxide food grade rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Etanol (alkohol etylowy spożywczy) Ethanol nośnik, rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Eter dietylowy Diethyl ether rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Fiolet metylowy Methyl violet barwnik
Fitynian wapnia Calcium phytate substancja klarująca
Heksan Hexane rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Izobutan Isobutane rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Karuk rybi Isinglass substancja klarująca i środek filtracyjny
Keton metyloetylowy Ethylmethylketone rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Metanol Methanol rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Octan metylu Methyl acetate rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Propan Propan gaz nośny
Propan-1-ol Propan-1-ol rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Propan-2-ol Propan-2-ol rozpuszczalnik ekstrakcyjny
Taniny Tannins substancja klarująca i środek filtracyjny
Węgiel roślinny (aktywny) Vegetable carbon (Activated) do klarowania i filtrowania
Ziemia krzemionkowa Bleaching earth do klarowania i filtrowania
Ziemia okrzemkowa Diatomaceous earth do klarowania i filtrowania

Objaśnienia:

1) Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej. Substancje dodatkowe dozwolone wymienione w załączniku nr 2 i 3 do rozporządzenia mogą być stosowane tylko wtedy, kiedy ich użycie jest technologicznie niezbędne i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumenta.

Substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki:

1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych,
2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"),
3) baza gumy do żucia,
4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi,
5) chlorek amonu,
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole, białka mleka i gluten,
7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków,
8) kazeina i kazeiniany, białczany,
9) inulina.


Substancje dodatkowe dozwolone, z wyjątkami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, nie mogą być dodawane
do:

1) żywności nieprzetworzonej, czyli do środków spożywczych, które nie podlegały żadnemu traktowaniu powodującemu zmianę ich oryginalnego stanu, a zostały poddane w szczególności podziałowi, rozdzieleniu, rozcięciu, wyjęciu kości, siekaniu, obdarciu, obieraniu, oczyszczeniu, mieleniu, krojeniu, myciu, żyłowaniu, oziębieniu, mrożeniu, zamrożeniu, zmiażdżeniu albo wyłuskaniu, pakowaniu lub nie opakowane,
2) miodu pszczelego,
3) niezemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
4) masła,
5) mleka (pełnego, półtłustego i odtłuszczonego) pasteryzowanego i sterylizowanego (włączając sterylizację UHT) i zwykłej pasteryzowanej śmietany i śmietanki,
6) niearomatyzowanych i bez dodatków smakowych, fermentowanych przetworów mlecznych zawierających żywe kultury bakterii,
7) wód mineralnych i wód stołowych, wód źródlanych,
8) kawy (z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant) i ekstraktów kawy,
9) herbaty w liściach niearomatyzowanej,
10) cukrów,
11) suchych makaronów z wyjątkiem makaronów bezglutenowych i/albo makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych,
12) maślanki naturalnej niearomatyzowanej (z wyjątkiem maślanki sterylizowanej) i/lub bez dodatków smakowych.
Substancje słodzące wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia nie mogą być dodawane do środków spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat. 2) Substancja pomagająca w przetwarzaniu (processing aids)- oznacza substancję, która sama nie jest spożywana jako składnik żywności, jest celowo stosowana w przetwarzaniu surowców, żywności lub jej składników w celu osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego podczas oddziaływania lub przetwarzania, mogąca spowodować niezamierzone lecz technicznie nieuniknione jej pozostałości lub jej pochodnych w końcowym środku spożywczym, pod warunkiem, że nie zagrażają one w żaden sposób zdrowiu oraz nie wywierają technologicznego wpływu na produkt gotowy.

źródło: http://www.halat.pl/alergpok.html
 
   1) O Bartusiu
   2) Autyzm
   3) Diagnoza/Dokumenty
   4) Rehabilitacja
   Alergie
   Aukcje ALLEGRO
   Autyzm - Nowinki!!!
   Autyzm w sieci
   Badania
   Bartus w mediach
   Coś dla ducha
   DELFINOTERAPIA
   Dieta w autyźmie
   Do ściagnięcia
   Dodatki do żywności
   DYSBIOZA JELITOWA
   Galeria
   Jak możesz pomóc?
   Kontakt
   Pasożyty
   Podziekowania
   Postępy w rozwoju
   Probiotyki
   PRZEPISY DIETETYCZNE
   Quantec
   Soda oczyszczona
   Srebro na ratunek
   STOWARZ. KONICZYNKA
   Terapia hiperbaryczna
   Terapia Johansena
   Turnus Pierwsze Słowo
   Uwaga na SZCZEPIONKI!!!
   Wirus odry a autyzm
   Witamina A a Autyzm
   Witamina B6 i Mg
   Witamina C
   Zatrucie Rtęcią







Księga Gości Bartusia
 
Copyright ©2009 by Dorota Jakubiec
www.projektowaniestron.zafriko.pl